Gebelik

Hamilelikte Kalsiyum Ne zaman Alınmalıdır?

Kalsiyum, kemiklerin gelişimi açısından oldukça önemli bir mineral olup, özellikle eksikliği durumda hamilelikte sıkıntılarla karşı karşıya kalınabilir. Kas ve kemik ağrıları, diş ağrısı gibi olumsuzluklara sebep olurken, anne karnındaki bebeğin kemik yapısının gelişmesi içince kalsiyum ihtiyaçtır ve günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanmalıdır.

Hamileliğin ilk ayların son aylarına kadar günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanmalıdır. Bununda en doğal hali süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesidir. Ceviz ve fındık gibi besinlerde de kalsiyum vardır ama 1 bardak sütün sağladığı kalsiyum miktarına ulaşmak için daha fazla oranda tüketilmesi gerekir. Bu da gereksiz kilo almaya neden olabilir.Süt ve süt ürünleri tüketirken de yağsız ürünler tercih edilmelidir. Böylece yağ oluşumu ve kilo almı engellenmiş olur.

Hamilelikte İhtiyaç Duyulan Kalsiyum Miktarı

Kemiklerin sağlığı açısından her dönem önemli bir yer tutan kalsiyum ihtiyacı, özellikle hamilelik döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelmektedir. Bebeğin kemik ve diş yapısının gelişimi için kalsiyum gerekli olduğu ve vücutta depolanamadığı için yenilen gıda ve içilen içecekler ile bu ihtiyacın karşılanması gerekir. Eğer bu yolla kalsiyum ihtiyacı karşılanamazsa, takviye ilaç kullanılmalıdır.

Hamileler günde 1000 miligram yani 1 gram kalsiyum mutlaka almalıdır. Bunun için hamilelik döneminde yiyecek ve içecekler ile bu miktarı karşılamak mümkündür.

  • 100 Ml Süt: 125 mg,
  • 1 Bardak Yoğurt: 250 mg,
  • 1 Bardak İnek Sütü: 250 mg,
  • 1 Dilim Peynir: 100 mg,
  • 1 avuç fındık: 50 mg,
  • 1 avuç badem: 50 mg,
  • 1 avuç kuru üzüm: 30 mg kalsiyum içermektedir.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Kalsiyum İçeren Gıdalar

Hamilelik döneminde tüketilecek gıdalarla doğal yollardan kalsiyum ihtiyacı giderilebilir. Et, yumurta, balık, kuru baklagiller (bakla, barbunya, nohut, mercimek, fasulye, bezelye, yer fıstığı, soya fasulyesi), tahıllar (mısır, pirinç, bulgur, makarna), badem içi, kestane, ceviz, fındık, yeşil fıstık, susam, sebze (bamya, enginar, domates, yeşil biber, taze fasulye, lahana, ıspanak, semizotu, karnabahar, havuç) tüketilmesi ile kalsiyum ihtiyacı karşılanır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu