Sağlık

Hiperaktivite nedir ?

Hiperaktivite nedir ?

 

Hiperaktivite; dikkat bozukluğu, dikkatini toplayamama, aşırı hareketlilik, dürtüsel hareketlerde bulunma gibi anormal davranışların tamamına verilen isimdir. Bu rahatsızlık çocukların 5 3 ü ile % 5 i arasında bir oranda görülür. Genellikle erkek çocuklarda görüldüğü bilinse de kız çocuklarında da görülmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Hiperaktvite ve dikkat eksikliği olarak adlandırılan bu rahatsızlığın belirtileri çocuklarda okul çağından önce ve 7 yaşına kadar net olarak görülür. Ancak rahatsızlığın belirtilerine kesin olarak teşhis konulabilmesi için rahatsızlık gösteren çocuğun aile ortamındaki, okul ortamındaki ve arkadaşları ile oyun oynadığı ortamdaki davranışları incelenmelidir. Hiperakivite ve dikkat eksikliği rahatsızlığı bulunan hastalarda görülecek belirtiler şunlardır:

Dikkat eksikliği: Çocuğun zihinsel anlamda uğraşılması gereken okul içi etkinlikler, okul ödevleri gibi uğraşları yaparken dikkatini toplayamaması, konsantre olamamasıdır. Bu tür çocuklar için ödev yapma, kitap okuma, problem çözme can sıkıcı ve uğraşılması çok zor işler gibi gelir ve bu işlere yoğunlaşamazlar. Bu tür çocuklara yapılması için, eğlendiren ve keyif veren ödev türlerinde ödevler verilmelidir. Bu tür öğrenciler derste kendilerini derse veremez ve öğretmenlerini dinliyormuş gibi yaparak dalgın dalgın bir süre durduktan sonra etraftakilere sataşarak huzursuzluk verirler.
Hareketlilik:  Dürtüsel olarak hareket etme isteği oluşur. Hiperaktivite rahatsızlığı olan çouklar oturdukları yerde ellerini ve ayaklarını sallarlar,  durmadan bir koşup oynama, etrafa tırmanma, zıplama ve hareket etme isteği çokca görülür. Bu durum istekleri dışında beynin yönlendirmesi ile gerçekleşir.

Dürtüsellik; her hangi bir etkinliğin sırasında sırasını bekleyememe, biri ile konuşurken karşıdakinin söz kesme, sonunda ne olacağını düşünmeden hareket etme şeklinde gösterir. Dikkat eksikliği vehiperaktivite bozukluğu olan çocuklar grupla oynanan oyunlarda sıklıkla oyun ve okul kurallarına uymakta güçlük çekerler. Bu davranışları ellerinde olmadan, plansız ve istemeden yaptıkları için sıklıkla pişmanlık ve üzüntü duygusu hissederler ancak aynı davranışları göstermekten geri kalmazlar..

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu