Gebelik

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Hamilelik kadın yumurta hücresinin erkek spermi ile rahim iç yüzeyinde birleşmesidir. Gebelik cinsel ilişki sonrası 2 veya 3 hafta sonra oluşmaktadır.

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? Gebeliğin öğrenildiği günden itibaren annenin yaşantısında artık değişik ve farklı duygular hissedebileceği bilinmektedir. Annelik bebeğin karnına düştüğü andan itibaren başlayıp, ömrünün sonuna kadar kalbinde devam edeceği zamana denilmektedir. Anne olmak her kadının isteyeceği en kutsal vazife olarak görülmektedir. Gebelik dönemi itibariyle bebeğin bütün sorumluluğu anne de olduğu için bazı görevler anneye düşmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında anne de oluşan bulantı ve kusmalar beslenmede azalmalar yaşatmaktadır. Bulantı ve kusmayı azaltacak gıdalar yenilip içilmesi ile bebek ve anne sağlıklı olmaktadırlar. Annede oluşan hormonal değişiklikler sebebiyet vermektedir.

Sabah bulantılarında genellikle mideyi bastıracak tuzlu gıdalar yenilmesi anneyi rahatlatmak tadır. Vitamin ve mineral destekli folik asit bebeğin, omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde faktörler sağlamaktadır.

Hamile Kişinin Beslenmesi

 Hamile kişinin beslenmesi, folik asitin günlük düzenli kullanılması önerilmektedir. Yine bu dönemde gıdaların mevsiminde organik olanlarının tercih edilmesi gerekli olmaktadır. Ekmek ürünlerinde beyaz ve kepekli yerine tam buğday ekmeği, tam tahıllı çavdar ekmeği kullanılmaktadır. Zararlı karbonhidratlı gıdalardan uzak durulması ile sağlıklı ve dengeli kilolar alınmalıdır. Marketlerde satılan ambalajlı ve nerede üretildiği belli olmayan gıdalar tehlike saçmaktadır. Et, balık, tavuk gibi gıdalarda hazırlanacak ortamın hijyen olmasına özen gösterilmesi önemli olmaktadır. Çünkü çabuk bozulabilecek gıdalar olması nedeniyle bakterilerin anneden bebeğe geçmesi çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Anne adayının vücut sağlığı ve diş sağlığı için kalsiyum destekli meyve sebze ve gıda ile beslenmesi bebek ve kendisi için zorunlu olmaktadır. Beyin, zeka ve vücut sağlığı için anne adayının ceviz, fındık, fıstık, badem, yumurta, balık ve et tüketmesi gereklidir. Ruhun ve bedenin sağlıklı ve dinç olması için beslenmeden ziyade hamilelik yogası ve meditasyonları da önerilmektedir. Hamilelik döneminde asitli gıdalardan, alkollü içeceklerden, salam, sosis ve ambalajlı ürünlerden uzak durulması gereklidir. Ayrıca annenin tütün içerikli sigara, pipo nargile gibi bebeğe ve kendine zararlı olan her türlü maddeden uzak durması önerilmektedir. Bulunduğu ortamlarda sigara içilmesi kötü sonuçlar vermektedir. Bu gibi durumlarda hamile kadına her türlü destek ailesi ve eşi tarafından verilmelidir.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu