Sağlık

 Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek Fıtığı Nedir?

 

Göbek fıtıkları, göbek çukuru içerisinden veya yakınından bir fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar büyüklükte bir şişlik ile ortaya çıkar. Genellikle göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülmektedir. En sık ise hamilelik dönemlerinde görülür. Normalde içeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru şişer. Hamilelik bitiminde bazı kişilerde göbek fıtığı kaybolurken, bazı kişilerde devam edebilmektedir. Bu kişilerde tedavi uygulanması gereklidir.

    Göbek fıtığı Neden Oluşur? 

Göbekte fıtığın çıktığı açıklık bölgesi genellikle doğumsal bir zayıf noktadır. Göbek fıtığının çıktığı yer, bebek anne karnında iken anne ile bebeğin kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği yerdir. Doğmdan sonra kordon düşer ve bu durum bebekte göbek düşmesi olarak adlandırılır. Bu bölge tamamen kapanır ve bu tam kapanma sonucunda erişkinlik döneminde yeniden açılmasıyla göbek fıtığı rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu yüzden göbek fıtıkları doğumsal bir zayıf noktadan çıkan fıtıklardır. Çocuklarda göbek fıtıkları 4 yaşına kadar izlenmektedir. Kronik öksürme, gebelik, kabızlık ve yük kaldırma göbek fıtığının başlıca nedenlerindendir. Göbek fıtıklrı tüm fıtıkların ortalama % 8,5 ‘ ini oluşturmaktadır. Göbek fıtığında parmakla açık olan göbek halkası hissedilebilmektedir. Ayrıca göbekte ağrı, şişlik ve hassasiyet göbek fıtığının bulgularındandır.

 

Göbek Fıtığı Kimlerde Görülür?

Göbek Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bu fıtıklar genellikle kendiliğinden kapanır. Bu nedenle çocuklarda 4 yaşına kadar beklenir. Erişkinlerde ise kendiliğinden kapanma söz konusu olmadığı için cerrahi müdahale gereklidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu