Sağlık

Hemoroid (Basur) Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hemoroid (Basur) Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Halk arasında basur olarak da tabir edilen hemoroid, anüs ve rektumun en altında ve anal kanalın son kısmında bulunan genişlemiş damarlardan oluşmaktadır.

Hemoroid (Basur) Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Genişleyen bu damarlar, makatın dışına çıkarak basur hastalığını oluşturmaktadır. Hemoroid, iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılmakta ve belirtilerine göre farklı derecelerde ölçülmektedir.

Hemoroid (Basur) Neden Olur

Hastalığın temel sebebi, rektum bölgesindeki damarlara yüksek hacimli ve fazla basınçlı kan akışı sağlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum; herhangi ağır bir cismi itmeye ya da kaldırmaya çalışırken zorlanınca, tuvalet yaparken, obezite sebebiyle vücudun ekstra ağırlık taşıması gerektiğinde, sürekli olarak lifli bir diyet yapıldığında, gebelikte, egzersizden uzak ve hareketsiz bir hayatın varlığında ve anal yoldan cinsel ilişkiye girildiğinde meydana gelebilmektedir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden oturan ya da ayakta kalan kişiler risk altında bulunmaktadır. Uzun süre geçmeyen kabızlık ya da ishal durumları basur için risk faktörü oluşturmaktadır. Kusma, hapşırma ya da öksürme gibi durumlar hemoroidin durumunu kötüleştirebilmektedir.

Belirtileri

4 dereceye ayrılan hemoroidin belirtileri şu şekildedir:

1.Derece Hemoroid

En önemli belirtisi kanamadır. Bu derecedeki hemoroidler teşhis edilirken rektoskopi sırasında ortaya çıkmaktadır.

2.Derece Hemoroid

Kanama ile birlikte kaşıntı şikayeti de görülmektedir. Teşhisi anal muayene sırasında ya da ıkınma esnasında belirlenmektedir.

3.Derece Hemoroid

Kanama ve kaşıntı ile birlikte makatta ıslaklık ya da akıntı hissi görülmektedir. Anal muayene sırasında makatın dışına çıkmış olan hemoroid pakeleri gözlemlenerek teşhis konulmaktadır. Bunlar muayene sırasında içeriye gönderilebilmektedir.

4.Derece Hemoroid

Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülmektedir. 4 derece hemoroidde muayene sırasında içeri gönderilemeyen şişlikler saptanmaktadır.

Kişilerin, hemoroid kaynaklı olmasa dahi rektal kanama gördüğü her vaziyette ilgili doktora başvurmaları, tedavi açısından önem teşkil etmektedir. Çünkü bu riskli bir durumdur ve rekral kanama aynı zamanda kolit, kolorektal kanseri, divertikülit ve Crohn hastalığının belirtisi olabilmektedir.

Tedavisi

Hemoroid ile ilgili semptomların durumuna göre uygun bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Tıbbi ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve yaşam tarzındaki değişiklikler hemoroidin tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemler basuru kolayca tedavi etse dahi hastalığı ortaya çıkaran koşullar değiştirilmediği sürece tekrarlama ihtimali çok yüksektir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu