Gebelik

Hamilelikte Spor Yaparken Dikkat Edilecekler

 

Hamilelikte spor yapan bayanlara, spor yapmayanlar yahut yapamayanlar hayran olurlar. Hayran olunmayacak gibi de değil. Hem sağlıklı bir şekilde doğum yapıyorlar, rahat bir doğum yapıyorlar ve doğum sonrasında kilolarından kurtulmaları da öyle zor olmuyor. Peki, hamilelikte neden her bayan spor yapamaz? Öncelikle, hamile bayanlar yatmayı yeğliyorlar. Oysa yatmak dinlenmek anlamına gelmez. Demek istiyorum ki, spor yaparak da dinlenilebilir. Ancak spor yaparken, normale göre hamileyken çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Yani kendinizi yormamalısınız. Bebeğinizi yormamalısınız.

Spor yapmaya karar verdikten sonra, doktorunuza danışın. Doktorunuz belli kıstaslar koyabilir. Bu kıstaslara uymak şartı ile de spor yapmaya başlayabilirsiniz. Spor yapmaya başlayan annenin, günlük kalori ve su ihtiyacı artar. Günlük 8-12 bardak su yeterli olabilir. Onun dışında, çok basit ama uygulanmayan da bir kural; spor yaparken mutlak suretle mevsime şartlarına uygun olarak giyinin. Egzersiz yapmaya karar verdiğinizde, günü egzersiz için belli zamanlara ayırın. Bu demek oluyor ki, bir gün spor yapıp, bir gün yapmamazlık yapmayın. Böyle yaparsanız, kas ve eklem ağrılarınız oluşabilir. Egzersiz esnasında, sağlığınız açısından vücut ısınızı ve nabzınızı sık sık kontrol edin. Vücut ısınız 38 dereceyi geçmezken, nabzınızda 140’ı geçmesin. Spor yaparken, nefes nefese de kalmayın. Ayrıca zayıflatıcı hareketler değil, vücut esnetici hareketler yapın.

Egzersize başlamadan evvelde, tüm sporlarda olduğu gibi vücudunuzu ısıtın. Bunu hafi gerilme hareketleri ve yürüyüş ile yapabilirsiniz. Gebelikte dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise, gebelik ilerleyip, karın büyüdükçe vücut ağırlık merkezi yer değiştirir. Yani ilk aylarda yaptığınız bir hareketi, ilerleyen aylarda yapamayabilirsiniz. Yapmak için, kendinizi zorlamayın, yapabildiğinizi, vücudunuzun müsaade ettiği hareketler ile devam edin. Sağlıklı doğumlar yapmanızı dilerim. Esen kalın.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu