Sağlık

Aşırı Kafein Kullanımının 10 Değişik Zararı

Günlük kafein tüketimi normal dozda olduğu zaman vücudumuz için oldukça faydalıdır. Bu miktar uzmanlar tarafından 200-300 mg olarak olarak tespit edilmiştir. Eğer bu miktardan fazla kafein tüketiyorsanız ne gibi sağlık problemleriyle karşılaşabileceğinize bir göz atalım.

  1. Aşırı kafein tüketimi ciltte kırışıklıkların oluşmasına ve erken yaşlanmaya neden olabilir.
  2. Kafein merkezi sinir sistemini uyararak kalp atış hızını arttırır ve kalpte ritim bozukluklarına sebep olabilir. Bu nedenle özellikle kalp hastaları kafein tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır.
  3. Sinir sistemi düzenini etkileyen kafein, fazla miktarda alındığında kişide ani tepkiler verme, sinirlilik, aşırı duyarlılık ve konsantrasyonda azalma gibi duygu bozuklarına sebep olabilir.
  4. Kafein kullanımı fazla olduğunda beynimizin doğal yatıştırıcılarından birisi olan adenozin miktarını yükselterek  uykusuzluğa ve yorgunluğa neden olur.
  5. Midenin asit salgılaması için uyarıcı bir etken olan kafein, mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.
  6. Yüksek miktarda kafein tüketimi kadınlarda kalsiyum düşüklüğüne neden olmakta ve osteoporoz riskini arttırmaktadır.
  7. Uzun süre yüksek miktarda kafein aldığınızda vücut kaslarınızda kramplara veya kasların istemsiz bir şekilde hareketler yapmasına neden olabilmektedir.
  8. Kafeinin bolca tüketilmesi böbreklere doğru olan kan akışını hızlandırır ve kan damarlarını genişletir. Bu durum idrara çıkma ihtiyacını arttırmakta ve dehidrasyona sebep olmaktadır. Vücudumuzdaki su, mineral ve vitamin depolarını tüketen bu durum vücudun sıvı dengesini bozmaktadır.
  9. Daha fazla adrenalin salgılanması için böbrek üstü bezlerini etkilemekte ve bu durum tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır.
  10. Sürekli kafein kullanımı, kafein alma arzularını tetikleyerek bağımlılık yapmaktadır. Daha sonra kişiler baş ağrılarını, uyuşukluklarını ve depresyonlarını bastırmak için fazla kafein kullanımı gibi sağlıksız yöntemlere başvurmaktadır.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu