Teknoloji

Nanoteknoloji nedir ?

Nanoteknoloji nedir ?

 

1974 yılına gelindiğin de Tokyo Üniversitesinde Norio Taniguchi’nin ortaya attığı “nanoteknoloji”mevcut teknolojilerin daha ileri düzeyde duyarlılık ve küçültülmesine dayalı olarak hızla ortaya çıkan teknolojilerdir tezi hızla kabul görmeye başladı. Gelecekte “nanoteknoloji” muhtemelen Moleküler Nanoteknolojisi (MNT) adıyla nano büyüklüğündeki boyutlarıyla yapı makineleri ve mekanizmalarını da içerecektir. “Nanoteknoloji” ölçü olarak nanometre adı verilen(kısa adı nm) bir ölçü birimini kullanılır. Her ölçüde 1 milyar nm mevcuttur. Her bir nm sadece 3 ile 5 atomun genişliğindedir, diğer bir şekliyle ortalama bir insan saçının kalınlığından yaklaşık 40,000 kez daha küçüktür.

“Natoteknolojinin” diğer bir yönü de süper küçük bilgisayarlar (bakteri büyüklüğünde) ya da milyonlarca dizüstü bilgisayar kapasitesinde küp şeker büyüklügünde bilgisayarlar ortaya çıkarmasıdır. Bir başka ifade ile de günümüzün bilgisayarlarindan milyarlarca daha güçlü belirli bir büyüklükte masaüstü modelleri gibi nano boyutunda yapılabilmesidir.

“Nanoteknolojinin” bu yüksek potansiyeli “Kuantum fiziğinin” kanunları kullanılarak açığa çıkmaktadır. Bu kapsamda ve nano ölçülerde “kuantum fizik” yasaları devreye girer ve optik, elektronik, manyetik depolama, hesaplama, katalist ve diğer birçok alanda yeni uygulamalara olanak sağlar.

“Nanoteknolojisi” özellikle genel amaçlı teknoloji olarakta adlandırılmaktadır. Çünkü kullanıldığı zaman “nanoteknoloji” hemen hemen bütün sektörlerde ve toplumun her alanında önemli bir yeri olacaktır. Bu sayede daha sağlam yapılmış, daha uzun süre dayanan, daha temiz, güvenli ve akıllı ürünleri evde, iletişimde, tıpta, ulaşımda, tarım ve endüstrinin her alanında kullanabileceğiz.

İnsan dolaşım sisteminde dolaşarak kanser hücrelerini yayılmadan bulup yok eden tibbi bir mikroorganizma düşünün; ya da çelikten daha hafif ancak çelikten elli kat daha güçlü materyali gözünüzde canlandırın.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu