Sağlık

Apandisit Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Apandisit Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Öncelikle apandisitten bahsedecek olursak, apandisit daha çok 10 ila 30 yaş aralığını etkileyen bir hastalıktır. Genellikle 2 yaşından küçüklerde rastlanmaz.

Apandisit Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Kör bağırsak olarak da bilinen apandis, ince ve kalın bağırsağın birleşimindeki yapıdır. Bu yapının iltihaplanması ise apandisit olarak adlandırılmaktadır. En yakın zamanda hastaneye gidilip tedavi edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.

Apandisitin Belirtileri Nelerdir?

Karın bölgesindeki sağ alt taraftaki ağrı gibi ağrılar hissedilebilir. Ayrıca iştah kaybı da yine belirtiler arasındadır. Gaz, göbeğin şişmesi ve ateş gibi durumlar da görülebilmektedir.

Mide bulantısı ve kusma gibi durumlar da apandisit belirtileri arasındadır.

Apandisitin Nedenleri Nelerdir?

Belirli bölgedeki kanser ve tümör apandisite sebep olabilen rahatsızlıklardandır.

Bakteriyel enfeksiyonlar da yine nedenleri arasındadır.

Ayrıca sindirilemeyen bazı katı maddelerin (nar çekirdeği ve limon çekirdeği gibi) apandisite kaçması durumu da yine apandisitin nedenlerindendir.

Ülser gibi hastalıklar da yine apandisite neden olabilmektedir.

Apendiksteki lenf bezlerinin şişmesi ve kabızlık da yine başka nedenlerdendir.

Bağırsaktaki kurt, parazit gibi küçük canlılar da yine apandisite neden olabilir.

Başka bir neden ise, genetik yatkınlık olabilir. Ailede başka bir büyükte varsa eğer çocuğa da bu genlerle aktarılabilir ve çocukta genetik olarak apandisit meydana gelebilir.

Apandisitin Tedavisi Nasıl Olur?

Erken müdahale önemlidir. Apandisitin teşhisi için doktor tarafından fizik muayene yapılır. Bu muayenede hasta sedyeye sırt üstü uzanır ve doktor hastadan ağrıyan kısmı açmasını ister. Ağrıyan bölgeye el ile basınç uygulanır ve çekilir. Bu şekilde bir muayene söz konusudur. Bu muayenenin sonucuna bağlı olarak doktor bir veya daha fazla test isteyebilir. Bakteriyel enfeksiyon tespiti için kan sayımı testi istenilebilir. Apandisiti direkt olarak saptamak için kesin bir kan tahlili bulunmamaktadır. Bu hastalığın yani apandisitin tedavi yöntemi genellikle ameliyattır. Ameliyatın tipi ise hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Nadir vakalarda ameliyat olmadan iyileşme durumu söz konusu olabilir.

Ayrıca kadınlardaki yumurta kisti veya başka bir durum apandisitle aynı belirtiyi gösterebilir.

Apandisitin tedavisinde iltihaplı organın cerrahi uygulama ile çıkarılması söz konusudur.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu