Çikolata Alerjisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çikolata Alerjisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Esasen çikolata alerjisi, bağışıklık sisteminin çikolatada bulunan süt, kakao, yer fıstığı, soya, fındık, yumurta, esans veya bazı koruyucu maddeler gibi bazı bileşenlere karşı abartılı bir reaksiyonudur.
Çikolata Alerjisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Çikolata alerjisi, en ciddi vakalarda kaşıntı, ciltte kızarıklık ve nefes almada zorluk gibi bazı belirtilere neden olabilir. Çikolataya veya herhangi bir bileşenine karşı bir alerjiden şüpheleniyorsanız, bir değerlendirmenin yapılabilmesi için bir alerji uzmanına başvurmanız, hangi bileşenlerin alerjiye neden olduğunu belirlemeye yardımcı olacak testler belirtilmesi ve en uygun tedavinin belirtilmesi önemlidir.
Çikolata Alerjisi Belirtileri Nelerdir
Çikolata alerjisinin başlıca belirtileri şunlardır:
- Derinin kaşınması ve kızarıklığı
- Karın ağrısı
- Kusma
- Karın gazları
- Kuru öksürük
- Burun akıntısı
- İshal
Ek olarak, nefes almada zorluk, dudakların, dilin veya boğazın şişmesi ve hırıltı gibi diğer daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir. Çikolata alerjisine işaret eden belirti ve bulguların varlığında, kişinin hayatını tehlikeye atabilecek ciddi bir durum olan anafilaktik reaksiyonun göstergesi olabileceğinden, kişinin en kısa sürede acil servise götürülmesi önemlidir.
Çikolata Alerjisi ve Gıda İntoleransı Arasındaki Fark Nedir
Çikolata intoleransı, bazı çikolata içeriğinin zayıf sindiriminin bir yansımasıdır ve ayrıca esas olarak inek sütüyle bağlantılıdır, alerji ise vücudun çikolatanın bazı bileşenlerine verdiği tepkidir. Çikolata intoleransı daha az ciddidir ve daha geçici semptomlara neden olur.
Çikolata Alerjisi Teşhisi Nasıl Yapılır
Çikolata alerjisi tanısı alerji uzmanı tarafından kişinin sunduğu belirti ve semptomların değerlendirilmesi ile konur ve ayrıca bağışıklık sisteminin abartılı tepkisini neyin tetiklediğini bulmak için bir alerji testi endikedir. Test, sırtta veya ön kolda olabilen deriye farklı maddelerin yerleştirilmesi ve yaklaşık 48 saat etki etmesi için bırakılmasıyla gerçekleştirilir.
Çikolata Alerjisinin Tedavisi Nasıldır
Alerji tedavisi, alerji uzmanı tarafından reçete edilir ve sorunun semptomlarına ve ciddiyetine göre değişir. Genelde antihistaminikler, kortikoidler ve dekonjestanlar gibi ilaçlar kullanılır. Ek olarak, alerjiye neden olan tüm gıdaları dışlamak, daha sonraki atakları önlemek için de gereklidir. Ayrıca alerjiniz olan bileşenin tüketilecek üründe bileşen olarak bulunup bulunmadığını belirlemek için gıda etiketini okumanız önerilir.