Yaşam

ADANA İLİMİZİN YÖRESEL LEZZETLERİ NELERDİR?

ADANA İLİMİZİN YÖRESEL LEZZETLERİ NELERDİR?

 

1) ACILI ŞALGAM SUYU: Adana ilimizin en meşhur yöresel lezzetlerinden biridir. Şalgam suyunun vücuda yeni hücreler kazandırmak, sindirimi kolaylaştırmak, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, toksinlerin atılmasını sağlamak ve iştah açmak gibi birçok faydası vardır. Ayrıca acılı şalgam suyu kolesterolü düzenlediği gibi insanı psikolojik açıdan rahatlatarak stresten uzaklaştırır. Vücuda bunca faydası olan Adana ilinin bu yöresel içeceğini mutlaka tatmalısınız.

ACILI ŞALGAM SUYU
ACILI ŞALGAM SUYU

 

 

 

 

 

 

2) ADANA USULÜ BÖREK: Adana yöremizin bu yöresel lezzetini mutlaka denemelisiniz. Adana usulü böreği yapmak için 1 kilo rendelenmiş bal kabağını, 1,5 su bardağı şeker ve 1 tane çubuk tarçınla beraber kabak suyunu iyice çekene kadar pişirdikten sonra irice dövülmüş cevizleri döküp, çubuk tarçını ise dışarı alıyorsunuz. Daha sonra yufkalarınızı dörde bölüp, hafifçe yağladıktan sonra hazırladığınız malzemeyi orantılı şekilde yufkalara dağıtıp, yufkaları gül şeklinde sarıyorsunuz. Yufkaların üzerine isterseniz çörekotu da serptikten sonra fırına verebilirsiniz.

ADANA USULÜ BÖREK
ADANA USULÜ BÖREK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) ACEBEK TARATOR: Acebek tarator da Adana yöremizin tadılması gereken değişik bir lezzetidir. Acebek tarator yapmak için yarım kilo kadar börülceyi ilk önce ayıklayıp sonra üçe bölüyorsunuz. Börülceleri tuzlu suda diri kalacak halde haşladıktan sonra kaynattığınız suyun dörtte biri tencerede kalacak şekilde süzüyorsunuz. Su da ıslatılmış üç dilim ekmek içini sıktıktan sonra bir buçuk su bardağı cevizle beraber robottan geçiriyorsunuz. Daha sonra robota dört diş dövülmüş sarımsak, tuz, bir su bardağı zeytinyağı ve yeteri oranda limon suyu ekleyerek sos koyu kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Börülceleri tencerede artırdığınız suyla beraber tabaklara koyup, sosu da üzerine döktükten sonra soğuk bir şekilde yiyebilirsiniz.

ACEBEK TARATOR
ACEBEK TARATOR

 

 

 

 

 

 

4) BİCİ BİCİ: Adana yöresel lezzeti denilince bici bici ilk akla gelenlerden biridir. Bir litre soğuk su ve nişasta hiç pürüz kalmayacak şekilde karıştırıldıktan sonra muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Daha sonra ıslak bir kaba dökülür ve bir gece dinlenmeye alınır. Dinlenme işleminden sonra kare şeklinde kesilerek kaselere konur ve üzerine pudra şekeri ekilir. Kırılmış şekilde olan buzlar da ilave edildikten sonra tekrar pudra şekeri serpilir. İsteğe göre gıda boyası da kullanılarak renklendirme işlemi yapılabilir.

BİCİ BİCİ

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu