Yaşam

Begonya Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Begonya Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bitkinin nasıl dikileceğinden nasıl bakılacağına ve nasıl çoğaltılacağına kadar her şeyinden bahsederek cevap vereceğiz.

Begonya Bitkisi Evde Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır? adlı başlığımıza begonyanın ne olduğu ile başlayalım.

Begonya, genelde yeşil ve pembe tonlarında olup her renkte olabilen ve ev ortamında yetiştirilmesi çok kolay olan bitkiler arsındadır.

Tamamen ve sadece güneş ışığına gerek kalmadan öbür ışık kaynaklarında da yaşayabilen ve orta sıcaklıkta yani ev ortamı ısısında oldukça verimli şekilde büyüyen güzel bir bitkidir.

Begonya Nasıl Yetiştirilir?

Begonya bakımı zor olmayan bir bitki türlerinden biridir. Öbür bitkiler gibi zaman zaman topraklarına ekstra vitamin ve mineraller eklenerek taç yaprak kalitesi arttırılabilir ve çiçeğin ömrünü uzatabiliriz. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda kökleri zarar görebildiği için ev içindeki saksılarda bakılması daha sağlıklı olur. Hava akımlarından kolay etkilenebilen bu bitki hızlı ve sert esen rüzgar gören köşe veya cam kenarlarında bırakılmamalıdır. Birçoğu bitki gibi 2 veya 3 yılda bir nisan aylarında saksıları değiştirilmeli ve tercihen toprakları tazelenmelidir. Begonya hassas bir çiçek olduğundan bulunduğu ortamda başka yabancı bir cisme olabildiğince teması azaltılmalı ve mümkünse engellenmelidir.

Begonya Neden Solar?

Kışın aşırı soğuğa maruz kalması ve özellikle kışın fazla sulanması begonyanın zarar görmesine neden olan temel olaydır. Yazın ise aşırı sıcak gören ve sıcakta ihtiyacı olan suyu verilmeyen begonya solmaya başlar. Bitkimiz olabildiğince aynı zamanda sulanarak alıştırılmalı ve suyun kabının her yerine eşit olarak dağıldığında emin olunmalıdır. Kışın olabildiğince 15 derecenin üzerinde muhafaza edilmeli ve verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

Begonya Bitkisinin Çoğaltılması

Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan begonya ayrılan köklerinden başka bir saksının içine ekilerek çoğaltılır.  Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek yapraklarını çıkarır. Begonya bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman mart-nisan aylarıdır.1. ve 2. begonyamıza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız. Hassas olan begonya özel bakımla evinizin gözdesi olabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu